René Pennings       

Risico's nemen met gezond verstand

Once upon a drol

Opkomst en ondergang van big brown data

Vandaag de dag kun je iedere geproduceerde drol volgen én beoordelen, vergelijkbaar met het track & trace-systeem van een besteld pakketje. Van de toiletpot tot de afvalwaterzuivering. Da’s aan de ene kant gemak, maar aan de andere kant niet zonder risico’s. Hoe zit het met de privacy? En heb je überhaupt méér kennis over je zelfgedraaide bolus nodig? Lees het dampende verhaal over big brown data in smart cities. 

Het fenomeen smart city is hot. Zo’n city is een stad, meestal een wijk, die wordt beheerd en bestuurd door hoogwaardige technologie, met als doel ‘de levenskwaliteit van de burgers te verhogen door efficiënter te organiseren’. In Helmond wordt gebouwd aan een smart wijk, Brandevoort II. In de te bouwen woningen meten ingebouwde sensors hoeveel je slaapt, wat je doet met 'slimme' huishoudelijke apparaten, hoeveel tijd je doorbrengt met social media, of je nog genoeg beweegt. ‘Zo krijg je korting op de huur: je betaalt met digitale data over je leven,’ aldus de initiatiefnemers. 

Dat de gemeente er werk van maakt blijkt uit de volgende ambitie over te plaatsen sensoren:

 

 







Waterschap Aa en Maas is één van de participanten en heeft met een ronkend plan van aanpak er zelfs een innovatieprijs mee gewonnen. Maar er dreigt een beetje de klad in te komen. Ervaringen in andere te bouwen smart cities leerden dat privacy ook hier een groot goed is. In Toronto bijvoorbeeld vecht het gemeentebestuur een stevig juridisch gevecht uit met Google dat zichzelf als eigenaar beschouwd van de data. Dat betekent dat ze de gegevens ook zou mogen verkopen, aan een zorgverzekeraar bijvoorbeeld. En dan krijg je het volgende. 

Geen gesol met onze drol!
Bewoner Cees is op weg naar het buurtfeestje en leest al wandelend een zojuist binnengekomen appje. 

Beste Cees,

Het bijgevoegde laxatierapport is aanleiding voor het volgende. Straks begint de buurtbarbecue. We zouden het vriendelijk op prijs stellen als je spareribs en ander rood vlees laat staan. Anders zien we ons helaas genoodzaakt onze premie te verhogen. De tofureepjes kunnen we je van harte aanbevelen.
Veel plezier straks en eet smakelijk, partypoeper!

Namens je zorgverzekeraar, Sabine Spoelings

En wat zou er gebeuren als je werkgever inzicht krijgt in jouw big brown data? Krijg je dan tijdens je beoordelingsgesprek te horen dat je meeste feces van type 1 is? Dat je net als Cees van hierboven geen rood vlees meer in de kantine mag kopen? Dat je boluspunten scoort als je meedoet aan het vitaliteitsprogramma? En dat je de speciale cr@pp moet downloaden om iedere toiletfoto slim te ranken? Kortom, de privacy goed regelen in digitale transformatietijden valt niet mee. 













Maar ondanks de privacyvalkuil kun je een heleboel informatie uit rioolwater en poep & pies halen. Gemeentes als Urk, Oudewater en Volendam zien er letterlijk en figuurlijk het bovengemiddelde drugsgebruik in terug. De gewone, niet drugsinnemende Nederlander kan ook veel leren van zijn home made bolus. Hoog tijd voor een spoedcursus … 

Spoedcursus drollogie c.q. anaalyse
Je kunt een hoop over jezelf leren door naar je drol te kijken. Een gezonde drol zinkt bijvoorbeeld meteen. Blijft ie drijven dan heb je waarschijnlijk teveel vet gegeten of is hij gaan gisten door gasproducerende bacteriën die bovendien leiden tot knalscheten met rotte eierenlucht. In 1997 heeft de universiteit van Bristol onder leiding van professor Brooke Hooster de stoelgangschaal ontwikkeld. 




















Als je offers aan de wc-goden van het type 3 of 4 zijn, is er niets aan de hand. Zo niet, dan is er stront aan de knikker. Hetzelfde geldt voor witte puntjes, die kunnen duiden op wormpjes of onverteerde voedselresten, doordat je bijvoorbeeld minder dan 25 keer kauwt op je hap eten. 

Maar met de volgende zin is het gedaan met de grapperij. Je stoelgang is ook een goeie indicator voor darmkanker. Iedere dag krijgen 38 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Een ziekte die in een vroeg stadium goed en eenvoudig te behandelen is. Zeker als je rekening houdt met de eerste symptomen zoals een plotselinge verandering in je type drollen, al dan niet in combinatie met buikpijn en minder eetlust. Iedere Nederlander van 55 jaar of ouder wordt om het jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker en mag zich ervaringsdeskundige noemen. 

Zo bekeken gaat er niets boven je gezonde verstand als je een blik werpt in de toiletpot. Do It Yourself dus en schakel in geval van twijfel de huisarts in. En daarmee zou je de digitale transformatie die big brown data heet met een hoofdletter R mogen relativeren. Toch?







René Pennings
Self Acclaimed Brown Data Scientist (na een avondje googlen J)
Augustus 2019

 

Bronnen:

·        ‘Gratis wonen. Als je mee laat kijken in je bed,’ Financieele Dagblad, 16 maart 2019

·        ‘Rioolwater verklapt nu ook het drugsgebruik in kleinere gemeenten,’ Volkskrant, 16 juni 2016

·        ‘Waterschap Aa en Maas wint prijs voor Big Brown Data,’ website Aa en Maas, 8 april 2016

·        https://www.mlds.nl/poepwijzer/